Article Question of the Indian Constitution l Gkindia

Posted on

Article Question of the Indian Constitution l Gkindia

1.‘भारत के प्रत्येक नागरिक का कर्तव्य होगा प्राकृतिक पर्यावरण का संरक्षण एवं सुधार’। यह कथन संविधान के किस अनुच्छेद से सन्दर्भित है? [MPPCS (Pre)]

(A) अनुच्छेद-48 A

(B) अनुच्छेद-51 A

(C) अनुच्छेद-56

(D) अनुच्छेद-21

(Ans : A)✅✅

2.संविधान के किस अनुच्छेद द्वारा लोक सेवाओं को संरक्षण प्रदान किया गया है? [ITI]

(A) अनुच्छेद-310

(B) अनुच्छेद-311

(C) अनुच्छेद-312

(D) अनुच्छेद-315

(Ans : B)✅✅

3.केन्द्र राज्य के प्रशासनिक सम्बन्ध भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में वर्णित है? [SSC]

(A) अनुच्छेद 256-263

(B) अनुच्छेद 352-356

(C) अनुच्छेद 250-280

(D) इनमें से कोई नहीं

(Ans : A)✅✅

4.भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में मौलिक कर्तव्यों की चर्चा की गई है? [MPPSC]

(A) अनुच्छेद-50 A

(B) अनुच्छेद-51 A

(C) अनुच्छेद-49 A

(D) अनुच्छेद-52 A

(Ans : B)✅✅

5.संविधान के किस अनुच्छेद के अन्तर्गत प्रत्येक राज्य मातृभाषा का प्रसार एवं अनुदेश प्राथमिक शिक्षा में लागू कर सकता है? [RRB]

(A) अनुच्छेद-349

(B) अनुच्छेद-350

(C) अनुच्छेद-350 A

(D) अनुच्छेद-351

(Ans : C)✅✅

6. संविधान के किस अनुच्छेद में हिन्दी भाषा के विकास के लिए निर्देश दिया गया है? [SSC]

(A) अनुच्छेद 330

(B) अनुच्छेद-336

(C) अनुच्छेद-343

(D) अनुच्छेद-351

(Ans : D)✅✅

7.भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में राज्य सरकार को ग्राम पंयायत के संगठन का निर्देश देता है? [GIC]

(A) अनुच्छेद-32

(B) अनुच्छेद-40

(C) अनुच्छेद-48

(D) अनुच्छेद-78

(Ans : B)✅✅

8.राष्ट्रपति संविधान के किस अनुच्छेद के अन्तर्गत लोकसभा को भंग कर सकता है? [Jharkhand Police]

(A) अनुच्छेद-85

(B) अनुच्छेद-95

(C) अनुच्छेद-356

(D) अनुच्छेद-365

(Ans : A)✅✅

9.संविधान के किस अनुच्छेद में संविधान के संशोधन की प्रक्रिया का उल्लेख है? [RRB]

(A) अनुच्छेद-352

(B) अनुच्छेद-356

(C) अनुच्छेद-360

(D) अनुच्छेद-355

(Ans : D)✅✅

10.संविधान के किस अनुच्छेद के अन्तर्गत राष्ट्रपति आपातकाल की घोषणा करता है? [Constable]

(A) अनुच्छेद-352

(B) अनुच्छेद-356

(C) अनुच्छेद-360

(D) अनुच्छेद-361

(Ans : A)✅✅

11.भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के अन्तर्गत वित्त आयोग के गठन का प्रावधान है? [ITI]

(A) अनुच्छेद-249

(B) अनुच्छेद-280

(C) अनुच्छेद-368

(D) अनुच्छेद-370

(Ans : B)✅✅

12.भारतीय संविधान के मूल संविधान को कितने भागों में विभक्त किया गया था? [GIC]

(A) 18 भाग

(B) 19 भाग

(C) 20 भाग

(D) 22 भाग

(Ans : D)✅✅

13.अनुच्छेद 356 का संबंध किससे है? [RPSC]

(A) वित्तीय आपात

(B) राष्ट्रीय आपात

(C) राष्ट्रपति शासन

(D) संविधान संशोधन

(Ans : C)✅✅

14.संघ लोक सेवा आयोग के कार्यों का उल्लेख किस अनुच्छेद के अन्तर्गत है? [B.Ed.]

(A) अनुच्छेद 320

(B) अनुच्छेद 322

(C) अनुच्छेद 324

(D) अनुच्छेद 325

(Ans : A)✅✅

15. संविधान के किस अनुच्छेद में राज्यों द्वारा प्राथमिक शिक्षा मातृभाषा में दिए जाने का प्रावधान है? [PSC (Pre)]

(A) अनुच्छेद-349

(B) अनुच्छेद-350

(C) अनुच्छेद-350 A

(D) अनुच्छेद-351

(Ans : C)✅✅

>>Read Also:- Important questions asked in all exams Hind

Article Question of the Indian Constitution l Gkindia

1. ‘It will be the duty of every citizen of India to protect and improve the natural environment’. Which article of the constitution is this statement referring to? [MPPCS (Pre)]

(A) Article-48A

(B) Article-51A

(C) Article-56

(D) Article 21

(Ans: A)✅✅

2. By which article of the constitution protection has been given to the public services? [ITI]

(A) Article-310

(B) Article-311

(C) Article-312

(D) Article-315

(Ans : B)✅✅

3. In which article of the Constitution of India, the administrative relations of the central state are described? [SSC]

(A) Article 256-263

(B) Article 352-356

(C) Article 250-280

(D) none of these

(Ans: A)✅✅

4. In which article of the Indian Constitution, fundamental duties have been discussed? [MPPSC]

(A) Article 50 A

(B) Article-51A

(C) Article-49A

(D) Article-52A

(Ans : B)✅✅

5. Under which article of the constitution every state can spread and implement instruction in the mother tongue in primary education? [RRB]

(A) Article-349

(B) Article-350

(C) Article-350 A

(D) Article-351

(Ans: C)✅✅

6. In which article of the constitution, instructions have been given for the development of Hindi language? [SSC]

(A) Article 330

(B) Article-336

(C) Article-343

(D) Article-351

(Ans: D)✅✅

7. Which Article of the Indian Constitution directs the State Government to organize Village Panchayats? [GIC]

(A) Article-32

(B) Article-40

(C) Article-48

(D) Article-78

(Ans : B)✅✅

8. Under which Article of the Constitution the President can dissolve the Lok Sabha? [Jharkhand Police]

(A) Article-85

(B) Article-95

(C) Article-356

(D) Article 365

(Ans: A)✅✅

9. Which Article of the Constitution deals with the process of amending the Constitution? [RRB]

(A) Article-352

(B) Article-356

(C) Article-360

(D) Article-355

(Ans: D)✅✅

10. Under which article of the constitution the President declares emergency? [constable]

(A) Article-352

(B) Article-356

(C) Article-360

(D) Article-361

(Ans: A)✅✅

11. Under which Article of the Indian Constitution there is a provision for the constitution of Finance Commission? [ITI]

(A) Article-249

(B) Article-280

(C) Article-368

(D) Article 370

(Ans : B)✅✅

12. Into how many parts was the original constitution of the Indian constitution divided? [GIC]

(A) 18 parts

(B) 19 parts

(C) 20 parts

(D) 22 parts

(Ans: D)✅✅

13. What is related to Article 356? [RPSC]

(A) Financial emergency

(B) National Emergency

(C) President’s rule

(D) Constitutional Amendment

(Ans: C)✅✅

14. Under which article the functions of the Union Public Service Commission are mentioned? [B.Ed.]

(A) Article 320

(B) Article 322

(C) Article 324

(D) Article 325

(Ans: A)✅✅

15. In which article of the constitution, there is a provision to provide primary education by the states in the mother tongue? [PSC (Pre)]

(A) Article-349

(B) Article-350

(C) Article-350 A

(D) Article-351

(Ans: C)✅✅

Do share ️…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *