General Science – Chemistry GK In Hindi and English MCQs Chemistry

Posted on

General Science – Chemistry GK In Hindi and English MCQs Chemistry

1. जीवाणुओं को नष्ट करने के लिए निम्नलिखित में से किस गैस का प्रयोग किया जाता है?
[A] क्लोरीन
[B] ऑक्सीजन
[C] हाइड्रोजन
[D] नियॉन

Correct Answer: A [क्लोरीन]

2. कहाँ काम करने वाले व्यक्तियों को ब्लैक लंग रोग हो जाता है?
[A] विद्युत्-लेपन उद्योग
[B] कार्बनिक विलायक उद्योग
[C] पेंट विनिर्माण उद्योग
[D] कोयला खान

Correct Answer: D [कोयला खान]

3. निम्निलिखित में से ऑक्सीजन मिश्रित वह निष्क्रिय गैस कौनसी है जो अवरोधित श्वसन से पीड़ित रोगियों को दी जाती है?
[A] हीलियम
[B] क्रिप्टॉन
[C] रेडॉन
[D] ऑर्गन

Correct Answer: A [हीलियम]

4. अम्ल वर्षा वनस्पति को नष्ट कर देती है, क्योंकि उसमें?
[A] नाइट्रिक अम्ल होता है
[B] ओजोन होती है
[C] कार्बन मोनोक्साइड होती है
[D] सल्फ्यूरिक अम्ल होता है

Correct Answer: D [सल्फ्यूरिक अम्ल होता है]

5. ऐरोसॉल का उदाहरण है?
[A] दूध
[B] नदी का जल
[C] धुआँ
[D] रुधिर

Correct Answer: C [धुआँ]

6. धूम कुहरा मौजूद आँख में जलन पैदा करने वाला एक शक्तिशाली द्रव्य है?
[A] नाइट्रिक ऑक्साइड
[B] सल्फर डाइऑक्साइड
[C] परॉक्सि एसिटिल नाइट्रेट
[D] कार्बन डाइऑक्साइड

Correct Answer: C [परॉक्सि एसिटिल नाइट्रेट]

7. वायुमण्डल में कौनसी गैस, पराबैंगनी किरणों का अवशोषण कर लेती है?
[A] ओजोन
[B] मीथेन
[C] नाइट्रोजन
[D] हीलियम

Correct Answer: A [ओजोन]

8. कृत्रिम वर्षा या मेघ बीजन के लिए प्राय: प्रयोग किए जाने वाल रासायनिक द्रव्य है?
[A] सिल्वर आयोडाइड
[B] सोडियम क्लोराइड
[C] सूखी बर्फ
[D] उपर्युक्त सभी

Correct Answer: D [उपर्युक्त सभी]

9. हरे फलों को कृत्रिम रूप से पकाने के लिए प्रयुक्त गैस है?
[A] एथिलीन
[B] एसिटिलीन
[C] इथेन
[D] मीथेन

Correct Answer: A [एथिलीन]

10. निम्नलिखित में से कौनसा पीड़कनाशी ओजोन का ह्रास करता है?
[A] डी. डी. टी.
[B] बेन्जीन
[C] मेथिल ब्रोमाइट
[D] एथिलीन ओजोननाइड

Correct Answer: C [मेथिल ब्रोमाइट]

>>>>Read Also:- Most Important Questions 28 May 2021 Current Affair l Gkindia

General Science – Chemistry GK In English MCQs Chemistry

1. Which of the following gas is used to kill bacteria?
[A] Chlorine
[B] Oxygen
[C] Hydrogen
[D] Neon

Correct Answer: A [chlorine]

2. Where people working where get black lung disease?
[A] Electroplating Industry
[B] Organic solvent industry
[C] Paint manufacturing industry
[D] Coal Mines

Correct Answer: D [coal mine]

3. Which of the following is an inert gas mixed with oxygen that is given to patients suffering from obstructed respiration?
[A] Helium
[B] Krypton
[C] Radon
[D] Organ

Correct Answer: A [Helium]

4. Acid rain destroys vegetation, because in
[A] Nitric acid is
[B] ozone is
[C] Carbon monoxide is present
[D] Sulfuric acid is

Correct Answer: D [contains sulfuric acid]

5. What is an example of aerosol?
[A] Milk
[B] river water
[C] smoke
[D] Blood

Correct Answer: C [Smoke]

6. Fog is a powerful substance that irritates the eye present?
[A] nitric oxide
[B] Sulfur dioxide
[C] Peroxy Acetyl Nitrate
[D] Carbon dioxide

Correct Answer: C [peroxy acetyl nitrate]

7. Which gas in the atmosphere absorbs ultraviolet rays?
[A] Ozone
[B] Methane
[C] Nitrogen
[D] Helium

Correct Answer: A [Ozone]

8. The chemical substance often used for artificial rain or cloud seeding is?
[A] Silver Iodide
[B] sodium chloride
[C] dry ice
[D] All of the above

Correct Answer: D [all of the above]

9. The gas used for artificial ripening of green fruits is?
[A] Ethylene
[B] Acetylene
[C] ethane
[D] Methane

Correct Answer: A [Ethylene]

10. Which of the following insecticides depletes ozone?
[A] D.D.T.
[B] benzene
[C] Methyl bromite
[D] ethylene ozonide

Correct Answer: C [methyl bromite]

 Thank You For Coming Our Website!!! Stay Home Stay Safe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *