Important 2 June (2021) Current Affairs Questions In Hindi ,English

Posted on

Important 2 June (2021) Current Affairs Questions In Hindi ,English

Q.1. ‘भारतीय तटरक्षक बल’ में कौन सी जहाज को शामिल किया गया है ?
Ans. सजग

Q.2. Covid-19 के कारण अनाथ हुए बच्चों की देखरेख के लिए उत्तर प्रदेश सरकार ने कौनसी योजना की शुरु की है ?
Ans. बाल सेवा योजना

Q.3. किस बैंक ने देश के रिटेल यानी खुदरा व्यापारियों के लिए मर्चेंट स्टेक लांच किया है ?
Ans. आईसीआईसीआई बैंक

4. किस राज्य सरकार ने इंटरनेशनल मेन्सट्रअल हाइजीव डे पर उड़ान स्कीम को लांच की है ?
Ans. पंजाब सरकार

5. आरबीआई ने नियामक अनुपालन में कमी को लेकर की बैंक पर 10 करोड़ रूपये कर जुर्माना लगाया है ?
Ans. एचडीएफसी बैंक

Q.6. वैज्ञानिकों ने मानव के किस भाग की नकल करने वाला कुशल आर्टिफिशियल सिनै्टिक नेटवर्क विकसित किया है ?
Ans. मस्तिष्क

Q.7. किस आईआईटी संस्थान ने तापमान दर्ज करने वाली भारत की पहली स्वदेशी डिवाइस “ऐम्बिटैग” विकसित की है ?
Ans. आईआईटी रोपड़

Q.8. किस राज्य सरकार ने मुख्य सचिव अलापन बंधोपाध्याय को रिटायर का प्रमुख सलाहकार नियुक्त किया है ?
Ans. बंगाल सरकार

Q.9.1 जून को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. विश्व दुग्ध दिवस और विश्व माता-पिता दिवस

10. किस देश की सरकार ने दो बच्चो वाली नीति को खत्म करने तीन संतानों की मंजूरी दे दी है ?
Ans. चीन‌‌

>>>Read Also:- Important 31 May (2021) Current Affairs Questions l Gkindia

Important 2 June (2021) Current Affairs Questions In English

1. Which ship has been included in the ‘Indian Coast Guard’?
Ans. Vigilant

2. Which scheme has been started by the Uttar Pradesh government to take care of the children orphaned due to Covid-19?
Ans. child service scheme

3. Which bank has launched Merchant Stake for the retail traders of the country?
Ans. ICICI Bank

4. Which state government has launched the UDAN scheme on International Menstrual Hygiene Day?
Ans. Punjab Government

5. RBI has imposed a tax penalty of Rs 10 crore on the bank for lack of regulatory compliance?
Ans. HDFC bank

6. Scientists have developed an efficient artificial synaptic network that mimics which part of a human?
Ans. Brain

7. Which IIT institute has developed India’s first indigenous temperature recording device “Ambitag”?
Ans. IIT Ropar

8. Which state government has appointed Chief Secretary Alapan Bandyopadhyay as the Principal Advisor to Retirees?
Ans. Government of Bengal

9.1 Which day is celebrated all over the world on June?
Ans. World Milk Day and World Parents Day

10. Which country’s government has approved three children to abolish the two-child policy?
Ans. China‌‌

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *