Important 27 May (2021) Current Affairs Questions l Gkindia

Posted on

Important 27 May (2021) Current Affairs Questions l Gkindia

1. किस राज्य सरकार द्वारा अंकुर स्कीम लांच किया गया है ?
Ans. मध्य प्रदेश

2. जारी पुस्तक इंडिया एंड एशियन जियोपोलिटिक्स किसके द्वारा लिखा गया है ?
Ans.शिवशंकर मैनन

3. भारत और किस देश की सरकारों के बीच कृषि सहयोग के लिए 03 वर्षीय कार्य योजना पर हस्ताक्षर हुए है ?
Ans. इजरायल

4. किस देश ने राजनयिक सुंग किम को उत्तर कोरिया में देश का विशेष दूत नियुक्त किया है ?
Ans. अमेरिका

5. किस यूरोपीय देश में 450 साल पुराना अनटोल्ड फेस्टिवल मनाया जिससे मनाने के लिए 40 हजार लोग इकट्ठे हुए ?
Ans. रोमानिया

6. किस अफ्रीकी देश की संसद ने जज मार्था कूम को सुप्रीम कोर्ट की पहली चीफ जस्टिस बनाने की घोषणा की है ?
Ans. केन्या

7. भारत के नरिंदर बत्रा को कौनसी बार अंतर्राष्ट्रीय हॉकी महासंघ के अध्यक्ष के रूप नियुक्त किया गया है ?
Ans. दूसरी बार

8. खेल मंत्रालय ने 7 राज्यों में कितने खेलो इंडिया केंद्र खोलने की मंजूरी दे दी है ?
Ans. 143 खेलो इंडिया केंद्र

9. हॉकी इनवाइट्स सम्मेलन के दौरान हॉकी इंडिया को किस प्रतिष्ठित पुरस्कार से सम्मानित किया गया है ?
Ans. एटियेन ग्लिचिच

10. विश्व की प्रसिद्ध किस टेक कंपनी ने पॉपुलर वेब ब्राउजर इंटरनेट एक्सप्लोरर को बंद करने की घोषणा की है ?
Ans. माइक्रोसोफ्ट

👇👇
► Read Also:-Most Important Questions 28 May 2021 Current Affair l Gkindia

Important 27 May (2021) Current Affairs Questions l Gkindia

1. The Ankur Scheme has been launched by which state government?
Ans. Madhya Pradesh

2. The book India and Asian Geopolitics has been written by
A. Shivshankar Menon

3. A 03-year action plan has been signed between India and the governments of which country for agricultural cooperation?
Ans. Israel

4. Which country has appointed diplomat Sung Kim as the country’s special envoy in North Korea?
Ans. America

5. Which European country celebrated the 450-year-old Untold Festival, where 40 thousand people gathered to celebrate it?
Ans. Romania

6. Which African country’s parliament has announced the appointment of Judge Martha Coom as the first Chief Justice of the Supreme Court?
Ans. Kenya

7. Which of the following times has been appointed as the President of International Hockey Federation of India, Narinder Batra?
Ans. second time

8. How many Khelo India centers have been approved by the Sports Ministry in 7 states?
Ans. 143 Khelo India Center

9. Which prestigious award has been awarded to Hockey India during the Hockey Invites Conference?
Ans. Etienne Glitchich

10. Which world famous tech company has announced the closure of the popular web browser Internet Explorer?
Ans. Microsoft

Thank You !!! Stay Home Stay Safe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *