Important 29 May (2021) Current Affairs Questions l Gkindia

Posted on

Read top & full month current affairs questions in May 2021. Here is the best current affairs questions and answers for the month May 2021. Most important Current Current Affairs Quiz.  

1. भारतीय बैडमिंटन संघ के अध्यक्ष जिन्हें बैडमिंटन विश्व महासंघ परिषद में चुना गया है ?
Ans. हिमंत बिस्वा सरमा

2. किस अभिनेता की बेटी इरा खान ने मानसिक स्वास्थ्य से जुड़े मुद्दों पर लोगों की मदद करने के लिए “अगत्सु फाउंडेशन” लांच की है?
Ans. आमिर खान

3. किस भारत रत्न प्रोफेसर को एनर्जी फ्रंटियर्स में अनुसंधान के लिए एनी अंतर्राषट्रीय पुरस्कार से सम्मानित किया गया है ?
Ans. सी.एन.आर . राव

4. 28 मई को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. मासिक धर्म स्वच्छता दिवस और वर्ल्ड हंगर डे

5. किस देश की सरकार ने देश के खुफिया विभाग से 90 दिनों में कोविड-19 की उत्पत्ति का पता लगाने के निर्देश दिया है ?
Ans. अमेरिका

6. भारत सरकार के किस मंत्रालय ने विदेश मंत्रालय के सहयोग से जल्द ही 09 देशों में 10 “वन-स्टॉप सेंटर” स्थापित करने की घोषणा की है ?
Ans. महिला और बाल विकास मंत्रालय

7. अजित चौधरी के निधन के बाद जयंत चौधरी को किस पोलिटिकल पार्टी का नया राष्ट्रीय अध्यक्ष नियुक्त किया गया है ?
Ans. राष्ट्रीय लोक दल

8. कौन ‘फ्लाइट टेस्ट इंजीनियर’ बनने वाली भारत की पहली महिला बन गई है ?
Ans. Aashrita V Olety

9. पृथ्वी प्रणाली वेधशाला विकसित करने के लिए ISRO ने किसके साथ समझौता किया है ?
Ans. NASA

10. चीन के प्रसिद्ध वैज्ञानिक युआन लोंगपिंग का कितने वर्ष की उम्र में निधन हो गया है ?
Ans. 91 वर्ष

English:–

1. President of the Badminton Association of India who has been elected to the Badminton World Federation Council?
Ans. Himant Biswa Sarma

2. Which actor’s daughter Ira Khan has launched “Agatsu Foundation” to help people on mental health issues?
Ans. Aamir Khan

3. Which Bharat Ratna professor has been honored with the International Award for Research in Energy Frontiers?
Ans. CNR Rao

4. Which day is celebrated worldwide on May 28?
Ans. Menstrual Hygiene Day and World Hunger Day

5. Which country’s government has instructed the country’s intelligence department to trace the origin of Kovid-19 in 90 days?
Ans. America

6. Which Ministry of the Government of India has announced the setting up of 10 “One-Stop Centers” in 09 countries soon in collaboration with the Ministry of External Affairs?
Ans. Ministry of Women and Child Development

7. Jayant Chaudhary has been appointed the new national president of which political party after the death of Ajit Chaudhary?
Ans. National Lok Dal

8. Who has become the first woman in India to become a ‘Flight Test Engineer’?
Ans. Aashrita v olety

9. With whom has ISRO tied up to develop the Earth System Observatory?
Ans. NASA

10. Renowned Chinese scientist Yuan Longping has passed away at how old?
Ans. 91 years

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *