Important 31 May (2021) Current Affairs Questions l Gkindia

Posted on

Important 31 May (2021) Current Affairs Questions  In Hindi l Gkindia

1. किस राज्य में 10 जुलाई तक “स्मार्ट किचन योजना” के लिए दिशानिर्देश तैयार करने की घोषणा की है ?
Ans. केरल

2. किस एयरोस्पेस कंपनी के फाल्कन 09 रॉकेट से स्टारलिंक 28 मिशन को लांच किया है ?
Ans. स्पेसएक्स

3. पंजाब सरकार ने किस अंतरराष्ट्रीय हॉकी स्टेडियम का नाम बदलकर बलबीर सिंह सीनियर के नाम पर रखा है ?
Ans. मोहाली अंतरराष्ट्रीय हॉकी स्टेडियम

4. किसने “सर्विसेज ई-हेल्थ असिस्टेंस एंड टेली-कंसल्टेशन” ओपीडी पोर्टल लॉब्य किया है ?
Ans. राजनारथ सिंह

5. किस एसोसिएशन ने सभी टेनिस कोट्ट्स में इलेक्ट्रॉनिक लाइन कॉलिंग के उपयोग को लागू करने की घोषणा की है ?
Ans. यूनाइटेड स्टेट्स टेनिस एसोसिएशन

6. भारत सरकार के किस मंत्रालय ने श्रीनगर-लेह ट्रांसमिशन सिस्टम पावरग्रिड को स्थानांतरित किया है ?
Ans. विद्युत मंत्रालय

7. किसने आज युवा लेखकों को प्रशिक्षित करने के लिए युवा प्रधानमंत्री योजना की शुरुआत की है ?
Ans. उच्च शिक्षा विभाग

8. किसने कोरोना की वजह से अपने माता-पिता को खो चुके बच्चों के लिए पीएम केयर्स फॉर चिल्ड्रन स्कीम की घोषणा की है ?
Ans. केंद्र सरकार

9. किसका रिसर्च एंड एनालिसिस विंग (RAW) के प्रमुख का कार्यकाल एक वर्ष के लिए बढ़ा दिया गया है ?
Ans. सामंत गोयल

10. 30 मई को कौनसा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. हिंदी पत्रकारिता दिवस

>>>Read Also:-Most Important Questions 26 May 2021 Current Affair l Gkindia

Important 31 May (2021) Current Affairs Questions In English l Gkindia

1. Which state has announced to prepare guidelines for “Smart Kitchen Scheme” by 10th July?
Ans. Kerala

2. Which aerospace company has launched Starlink 28 mission with Falcon 09 rocket?
Ans. SpaceX

3. Which international hockey stadium has been renamed after Balbir Singh Sr. by the Punjab Government?
Ans. Mohali International Hockey Stadium

4. Who has lobbied the “Services E-Health Assistance and Tele-Consultation” OPD portal?
Ans. Rajanrath Singh

5. Which association has announced to implement the use of electronic line calling in all tennis courts?
Ans. United States Tennis Association

6. Which ministry of the Government of India has transferred the Srinagar-Leh transmission system to POWERGRID?
Ans. Ministry of Power

7. Who has launched the Yuva Pradhan Mantri Yojana to train young writers today?
Ans. Higher Education Department

8. Who has announced the PM Cares for Children scheme for children who have lost their parents due to Corona?
Ans. central government

9. The tenure of whose Research and Analysis Wing (RAW) chief has been extended by one year?
Ans. Samant Goyal

10. What day is celebrated on 30 May?
Ans. Hindi Journalism Day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *