Most Important Questions 26 May 2021 Current Affair l Gkindia

Posted on

Most Important Questions 26 May 2021 Current Affair l Gkindia

1. किस राज्य ने एक SMS- आधारित रेम्डेसिविर आवंटन और सूचना प्रणाली स्थापित की है ?
Ans. कर्नाटक

2. किसने सबसे सम्मानित फ़ोर्ब्स अंडर 30 एशिया सूची में स्थान प्राप्त किया है ?
Ans. मूफार्म

3. किस राज्य सरकार ने वात्सल्य योजना की घोषणा की है ?
Ans. उत्तराखंड सरकार

4. वित्त एवं कारपोरेट कार्य राज्य मंत्री का नाम बताइए, जिन्होंने एमसीए 21 वर्जन 3.0 के पहले चरण का शुभारम्भ किया है ?
Ans. अनुराग सिंह

5. 25 मार्च को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. अंतर्राष्ट्रीय गुमशुदा बाल दिवस

6. एशियन क्रिकेट काउंसिल ने एशिया कप 2021 को कितने वर्ष के लिए स्थगित कर दिया है ?
Ans. 2 वर्ष

7. किस राज्य सरकार ने कोरोना मरीजों के लिए संजीवनी परियोजना शरू की है ?
Ans. हरियाणा सरकार

8. भारत में किस आयोग के पूर्व अध्यक्ष श्रीकुमार बनर्जी का निधन हो गया है ?
Ans. परमाणु ऊर्जा आयोग

9. किस देश के वैज्ञानिकों ने पहली बार लैब में एक कृत्रिम “मिती हार्ट” विकसित किया है ?
Ans. ऑस्ट्रिया

10. किस विश्वविद्यालय ने लगातार दूसरे वर्ष देश के टॉप 200 संस्थानों में जगह बनाई है ?
Ans. रबिन्द्रनाथ टैगोर विश्वविद्यालय

>>>>Read Also:- Most Important Questions 28 May 2021 Current Affair l Gkindia

Most Important Questions 26 May 2021 Current Affair IN English

1. Which state has set up an SMS-based remodecyr allocation and information system?
Ans. Karnataka

2. Who has been ranked in the most respected Forbes Under 30 Asia list?
Ans. Moform

3. Which state government has announced the Vatsalya scheme?
Ans. Government of Uttarakhand

4. Name the Minister of State for Finance and Corporate Affairs, who has launched the first phase of MCA 21 version 3.0?
Ans. Anurag Singh

5. Which day is celebrated worldwide on 25 March?
Ans. International Missing Children’s Day

6. For how many years has the Asian Cricket Council postponed the Asia Cup 2021?
Ans. 2 years

7. Which state government has started the Sanjeevani project for Corona patients?
Ans. Government of Haryana

8. Former chairman of which commission Srikumar Banerjee has passed away in India?
Ans. Atomic Energy Commission

9. Scientists of which country have developed an artificial “clay heart” in the lab for the first time?
Ans. Austria

10. Which university has made it to the top 200 institutes of the country for the second consecutive year?
Ans. Rabindranath Tagore University

👉Do Share….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *