Most Important Questions 28 May 2021 Current Affair l Gkindia

Posted on

Most Important Questions 28 May 2021 Current Affair Hindi & English Gkindia.org

1. केंद्र सरकार ने किस देश के अडू शहर में भारत का पहला वाणिज्य दूतावास खोलने की मंजूरी दी है ?
Ans.मालदीव

2. भारत और किस देश ने दोनों देशो के समुद्री सुरक्षा और सैन्य सहयोग को बढ़ावा देने के लिए समझौता किया है ?
Ans. ओमान

3. आईपीएस सुबोध कुमार जायसवाल को कितने वर्ष के लिए सीबीआई का नया डायरेक्टर नियुक्त किया गया है ?
Ans. 2 वर्ष

4. किस अभिनेता को यूएई सरकार की तरफ से गोल्डन वीजा दिया गया है ?
Ans. संजय दत्त

5. उत्तर रेलवे ने हत्या का आरोप होने की वजह से किस भारतीय पहलवान को निलंबित करने का आदेश दिया है ?
Ans. सुशील कुमार

6. भारतीय संविधान के अनु. 217 की धारा (1) के तहत किस HC के न्यायाधीश पद पर 5 अतिरिक्त व्यायाधीशों को पदोन्नत किया है ?
Ans. केरल उच्च न्यायालय

7. अमेरिका की अंतरिक्ष एजेंसी नासा ने किस वर्ष में चंद्रमा पर अपना पहला मोबाइल रोबॉट भेजने की घोषणा की है ?
Ans. 2023

8. हाल ही में किसे FIH प्रेसिडेंट्स अवार्ड प्रदान किया गया है ?
Ans. वी. के. पांडियन

9. किसे लाइबेरिया में नए भारतीय राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है ?
Ans. प्रदीप कुमार

10. प्रतिवर्ष वेसाक दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 26 मई

Most Important Questions 28 May 2021 Current Affair in English

1. The Union Government has approved the opening of India’s first consulate in Adu city of which country?
Ans. Maldives

2. India and which country have entered into an agreement to promote maritime security and military cooperation of the two countries?
Ans. Oman

3. IPS Subodh Kumar Jaiswal has been appointed as the new director of CBI for how many years?
Ans. 2 years

4. Which actor has been granted a Golden Visa by the UAE Government?
Ans. Sanjay Dutt

5. Northern Railway has ordered the suspension of which Indian wrestler due to the charge of murder?
Ans. Sushil Kumar

6. Article of Indian Constitution Under section (1) of 217, 5 additional judges have been promoted to the post of judge of which HC?
Ans. Kerala High Court

7. In which year NASA’s US space agency has announced to send its first mobile robot to the moon?
Ans. 2023

8. Who has recently been awarded the FIH Presidents Award?
Ans. Vk Pandian

9. Who has been appointed as the new Indian Ambassador to Liberia?
Ans. Pradeep Kumar

10. When is Vesak Day celebrated every year?
Ans. 26 May

Read Also:- Important 29 May (2021) Current Affairs Questions l Gkindia

Thank You !!! Stay Home Stay Safe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *